Veľa ľudí sa pýta, akú kávu si majú zaobstarať na pitie v domácnosti. Ak paríte ku kávičkárom, ktorí si doprajú viac šálok denne, odporúčam zainvestovať do automatického, alebo pákového kávovaru – táto investícia sa vám určite oplatí. Automatický je menej náročný na obsluhu, na pákovom si viete lepšie vyladiť chute kávy.

Pri výbere kávy je dôležité si rozmyslieť , aká chuť vám najviac vyhovuje:

  1. Výraznejšia chuť – kávy s veľkým podielom robusty /horkejšia chuť/ a viac upražené kávy
  2. Jemnejšia a lahodnejšia chuť – kávy s veľkým podielom arabiky /kyslejšia chuť/ a menej upražené kávy

Čerstvosť kávy je veľmi dôležitá

Odporúčam piť kávu upraženú na Slovensku a čo najčerstvejšiu maximálne do 3 mesiacov po upražení. Niektorí zahraniční výrobcovia dávajú záruku 2-3 roky, je to z dôvodu, pretože uplynie niekoľko mesiacov, kým sa káva dostane až k nám na pulty… káva môže byť v tom čase už vyprchaná. Preto je dôležité dôkladne si pozrieť dátum výroby.

Vybrať si zmes, alebo odrodovú kávu ?

Zmes je mix viacerých odrôd káv – namiešať ideálnu zmes, nie je také jednoduché, ako by sa zdalo a vyžaduje si to čas a veľa skúseností.

Odrodová káva obsahuje iba jeden druh kávy, väčšinou sa používajú kvalitné arabiky a jej cena je omnoho vyššia. Ak pijete viac šálok kávy denne je vhodnejšie zvoliť zmes viacerých druhov káv – chute sú väčšinou vyvážené a vždy chutia rovnako dobre. Pri výbere zmesi je vhodné sa pozrieť na podiel arabiky a robusty. Odporúčam pohybovať sa v rozpätí 75-95% arabiky a 5-25% robusty.

Pretože, aj robusta má v zmesi svoj význam – dodáva silu, má väčší podiel kofeínu a vytvorí lepšiu penu. Zmesi káv ASTÓRIA CAFE a GRAND CAFE /s podielom 80% arabika a 20% robusta /od slovenského výrobcu PRESSBURG COFFEE sú tou správnou voľbou, ako si spríjemniť deň dobrou kávou. Ak by nieto chcel experimentovať a hľadať nové chute, v tom prípade sú odrodové kávy dobrou voľbou, akurát môže byť občas sklamaný – odporúčam kupovať menšie balenia. Samozrejme každý druh kávy si vyžaduje aj iné nastavenie mlynčeka, treba obetovať aj zopár káv na doladenie hrúbky mletia.