Ak ste si vybrali druh kávy, ktorý vám vyhovuje, cesta za dokonalou šálkou kávy sa ešte nekončí. Treba myslieť aj na to, že veľký vplyv na výslednú chuť kávy má spôsob prípravy – medzi najobľúbenejšie patria automatické, alebo pákové kávovary, mokka kanvička, rôzne filtre, french press.

Pri niektorých môžeme individuálne nastavovať rôzne parametre a dokonalejšie si tak prispôsobiť požadovanú chuť a naopak niektoré spôsoby nám neumožňujú ovplyvniť výsledok v takej miere.

Samozrejme treba myslieť aj na ďalšie faktory, ako sú: čerstvosť kávy, hrúbka mletia a množstvo použitej kávy, pretože aj toto môže ovplyvniť celkový výsledok.

Tu je niekoľko spôsobov prípravy a postupov:

Pákové kávovary:

Sú vhodné do gastro prevádzok v menšej miere ich vídať aj v domácnostiach. Pri správnom nastavení pákového kávovaru a mlynčeka, vieme dosiahnuť asi ten najlepší výsledok, čo sa týka výslednej chuti, nevýhodou je dlhší čas prípravy a technická náročnosť.

Správne nastaviť pákový kávovar si vyžaduje skúsenosti, trpezlivosť a určité znalosti o káve.

Tu je zopár bodov na ktoré treba myslieť:

Mletie

Odporúčam pomlieť zrnkovú kávu tesne pred jej prípravou a prispôsobiť hrúbku mletia použitej káve – zvykne sa obetovať niekoľko šálok kávy, aby sa dosiahlo správne nastavenie mlynčeka. Pozor, pri pákových kávovaroch je hrúbka mletia veľmi dôležitá a nesprávne mletie nám môže znehodnotiť výslednú šálku kávy.

Množstvo použitej kávy

Zvykne sa použiť 7-9 gramov, niekto používa aj viac.

Prietok

Ideálny čas, za ktorý pretečie káva do šálky, by mal byť 22-30 sekúnd na 30ml šálku.

Teplota

Na páke cca 88-92 ̊ C, teplota v šálke okolo 67 ̊ C.

Utlačenie kávy v páke

Odporúčaný prítlak je okolo 15 – 20 kg.

Tlak

Tlak by sa mal pohybovať okolo 9 bar.

Automatické kávovary:

Sú vhodné do firiem a domácností, hlavou výhodou je ich jednoduchá obsluha a zároveň dokážu spraviť chutnú kávu za krátky čas. Pri automatických kávovaroch je taktiež nutné myslieť na správne nastavenie, ktoré je oveľa jednoduchšie, v porovnaní s pákovými kávovarmi.

V podstate si viete nastavovať tri základné parametre a to:

Hrúbka mletia

Aj tu treba myslieť na správnu hrúbku mletia. Každý druh kávy si vyžaduje iné nastavenie mlynčeka, závisí to napríklad od stupňa praženia, alebo druhu kávových zŕn.

Množstvo kávy

Každý automatický kávovar poskytuje nastavenie množstva namletej kávy, čo má hlavne vplyv na intenzitu chuti a arómy.

Množstvo vody

Nastavením množstva vody si už len navolíte, aké množstvo kávy vám natečie do šálky. Samozrejme čím viac vody, tým sa znižuje aj intenzita, preto je vhodné pri väčšom množstve vody, zvýšiť aj množstvo namletej kávy.

Mokka kanvička:

Je známa ako koťogó, príprava kávy je pomerne jednoduchá.

Do spodnej časti nalejete vodu, potom vložíte sitko, do ktorého nasypete mletú kávu, naskrutkujete vrchnú časť a potom stačí už len umiestniť na varič – čakáme kým voda nezačne vrieť a hotová káva sa následne presunie do vrchnej časti.

Do mokka kanvičky je nutné použiť hrubšie pomletú kávu.

Filter:

Poznáme viacero výrobcov, ktorí ponúkajú rôzne spôsoby prípravy filtrovanej kávy.

Najznámejší sú Chemex a Hario , princíp filtrácie, je všade podobný, rozdiel je len v použitých filtroch.

Príprava kávy cez filter

Do filtra nasypete pomletú kávu, zalejete horúcou vodou a počkáte, kým káva pretečie do šálky.

Aj pri filtrovanej káve je nutné použiť hrubšie mletie.

French press:

Si obľúbili fanúšikovia zalievanej kávy, je to v podstate nádoba, v ktorej môžete oddeliť kávové usadeniny za pomoci sitka.

Postup prípravy

Na dno nádoby nasypte mletú kávu, zalejte ju menším množstvom horúcej vody, tak aby zakrývala pomletú kávu, počkajte 30 sekúnd, potom nalejte zvyšné množstvo horúcej vody, po 3 minútach zatlačte samotný piest so sitkom aby sa oddelili usadeniny, následne môžete rozliať do šálok.

Je nutné použiť hrubšie mletie, pretože sitko nezachytí drobné čiastočky a môžu sa tak dostať do šálky pri nalievaní kávy.

Každý z uvedených spôsobov prípravy kávy má svoje pozitíva aj negatíva

Či už je to výška investície do zariadenia, náročnosť prípravy, veľkosť zariadenia, čas prípravy, alebo výsledná chuť kávy. Preto je dobré trochu experimentovať, vyskúšať si rôzne varianty a postupne sa dopracovať k tomu najvhodnejšiemu…